Det kan vara svårt att hitta rätt robot att investera i när du letar efter en vätskehanteringsrobot för just dina pipetteringflöden. Vår leverantör Flow Robotics har därför samlat sina bästa tips närt man ska investera i en vätskehanteringsrobot som passar för ditt laboratorium.

När du väljer att köpa en ny vätskehanteringsstation kan uppgiften verka överväldigande. Det finns redan ett stort antal robotar som erbjuds av olika producenter och om du lägger till skillnaderna mellan var och en av är det lätt att känna att manuell pipettering kanske inte var så illa trots allt. Men misströsta inte! Även om processen att välja den bästa roboten för ditt laboratorium kan verka krånglig är det definitivt värt det.

Här är 7 tips om hur du köper en vätskehanteringsrobot, vilket förhoppningsvis kommer att göra processen lite enklare för dig

  1. Gör en förteckning över de pipetteringsapplikationer som finns i ditt lab
Köpa vätskehanteringsrobot LAB Sweden

Vi rekommenderar att du skapar en lista över de olika applikationer för vätskehantering som finns i ditt laboratorium. Detta kommer fungera som en checklista över de uppgifter som roboten ska kunna utföra.

Om roboten du hittills gillade inte automatiserar några av processerna på listan, fundera på hur viktig den uppgiften är för dig och din forskning.

Om du kan leva utan att det är automatiserat, bra, om inte gå vidare för det finns många robotar tillgängliga på den automatiserade pipetteringsmarknaden

2. Se upp för dolda kostnader

Det finns ett stort utbud av vätskehanteringsrobotar tillgängliga just nu. När du tittar på priset, är det dock viktigt att ta hänsyn till vad som är sidokostnaderna för att använda roboten. Vissa vätskehanteringssystem fungerar nämligen bara med komponenter från samma tillverkare. I en sådan situation kanske du köper en billigare robot, men när du börjar använda den inser du att komponenter kostar så mycket att det blir för dyrt att använda roboten regelbundet. Naturligtvis, om du inte planerar att använda pipetteringsroboten så ofta kan det vara okej att betala mycket för komponenter.

Allt beror på dina planer och behov angående roboten. En annan checklista över vilka komponenter och pipettippar du redan använder kan vara en bra idé.

Listan hjälper dig att hitta det system som redan passar dina behov.

3. Planera hur viktigt roboten är för dina arbetsprocesser

Köpa vätskehanteringsrobot LAB Sweden

En tumregel skulle kunna vara, ju mer avgörande den är, desto mer pålitlig måste den vara. Om du stöter på tekniska problem hur dyrt skulle det vara att tillfälligt byta till manuell pipettering eller stoppa arbetsflödet. Med detta sagt är det alltid mer fördelaktigt för en robot att inte skapa tekniska problem i första hand.

Slutligen, hur ser proceduren ut för att få hjälp med att lösa de tekniska problemen.

4. Automatiserad vätskehanterare – Enorm hjälp eller slöseri med tid och tålamod …

Även om automatiserade lösningar för vätskehantering blir mer och mer kundorienterade, är användarvänligheten fortfarande en stor aspekt att se upp för. Även om ditt lab redan har infört mycket automatisering, se alltid till att roboten du funderar på att köpa inte kommer att skapa problem för vardagligt användande.

När allt kommer omkring beror din avkastning på hur mycket roboten hjälper dig och hur mycket tid och pengar som sparas.

5. Recensioner, recensioner, recensioner!

Välj rätt vätskehanteringsrobot LAB Sweden

Vi kan inte betona detta nog! Försök att alltid leta efter recensioner från tidigare användare av den aktuella vätskehanteringsroboten. När det gäller att köpa produkter som är väldigt interaktiva med användaren är det viktigt att läsa vad tidigare användare har reagerat på med produkten. När allt kommer omkring, varför skulle du ta risken att prova vätskehanteraren själv om någon annan redan gjorde det åt dig?

Exakt! Det finns ingen poäng, så om det finns vittnesmål, läs dem och ta hänsyn till dem.

6. Stressa inte ditt beslut

Detta tips verkar självklart men det är lättare sagt än gjort. När du väljer en pipetteringsrobot är det av yttersta vikt att spendera mycket tid på underlaget för att välja den bästa vätskehanteraren för ditt laboratorium. Gå aldrig och köp första bästa produkt som kommer i din väg.

Lista de robotar du överväger att köpa och jämför dem tillsammans, läs deras recensioner och välj sedan vad som är det bästa alternativet för dig

7. Kontakta rätt personer för att lära dig mer

Om du gjort alla ovanstående tips och ändå tycker att det är överväldigande att hitta rätt system för ditt lab, kontakta robotens tillverkare eller återförsäljare.

Det finns faktiskt ingen regel här. Oavsett om du har undersökt hela Googles utbud av robotar för vätskehantering, eller om du bara snubblat på två automationslösningar, kan du alltid kontakta tillverkaren. Det finns inga dumma frågor och det finns aldrig för många frågor.

Att hitta rätt vätskehanterare för dig och ditt team är viktigt och det kan ta tid och ansträngning. Därför har du rätt att begära all information som är nödvändig för att du ska kunna fatta rätt beslut.

En snabb sammanfattning: Gå aldrig och köp den första produkten som kommer i din väg. Lista de robotar du överväger att köpa och jämför dem tillsammans, läs deras recensioner och välj sedan vad som är det bästa alternativet för dig.

Vi hjälper dig gärna vidare när du ska välja. Hör av dig till oss på info@lab.se eller ring till 08-29 60 00. Här kan du läsa mer om Flow Robotics egna pipetteringsrobot flowbot ONE.

Här kan du läsa originalartikeln av Flow Robotics.


Aktuellt